Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába. További információk
uj-emblema
Levelezési cím: 1725 Pesterzsébet 1, Pf.: 254
Ásványbörzék
TáborokKiadványainkGeodaGalériaHírekE-mail
Nyitólap
Miért érdemes tagnak lenni?
Szervezeti felépítés
Belépési nyilatkozat...
TIT Ásványbarátok
"Kalauz"
Alapszabály
"Lelőhely"
Új hazai ásványfajok
Magyarországi ásványfajok
Adó 1 százalék
Linkek
Börzenaptár regisztráció
English version
Az oldalt készítette:
Kriska Ádám
Tárhely szolgáltatónk
tarhelylogo
Partnereink:

dentotal.hu

Magyarországon 2010-ben kimutatott új ásványok

 

Oxidok

Cinkalsztibit - Zn2AlSb(OH)12, trigonális

Halványszürke, 0,05 mm-es bekérgezés pirargirit-kristályon a telkibányai Fehér-hegy ezüst-szulfidokban gazdag horpáiból. A mintát Koller Gábor (Szentendre) gyűjtötte. A szerkezetvizsgálatot Fehér Béla (Herman Ottó Múzeum = HOM), a félkvantitatív kémiai elemzést (EDS) Kovács Árpád (Miskolci Egyetem = ME) végezte.

1. ábra

Rosiait - PbSb2O6, trigonális

Színtelen vagy halványsárga, 0,1 mm-es, hatszöges táblás termetű kristályok a Lovasberény melletti Likas-kő ércindikációjából. A vizsgált mintát Koller Gábor gyűjtötte. A szerkezetvizsgálatot Fehér Béla (HOM), a félkvantitatív kémiai elemzést (EDS) Kovács Árpád (ME) végezte.

2. ábra

Karbonátok, nitrátok

Gerhardtit - Cu2NO3(OH)3, rombos

Kékeszöld, áttetsző, 2 mm-es vaskos tömegek és legfeljebb 1 mm átmérőjű idiomorf táblás kristályok kuprit üregében. Az ásvány egy irányban kitűnően hasad, vékony lemezekre könnyen szétszedhető. A hasadási lapon gyöngyházfényű. A rudabányai ércesedés egyik pontosan nem meghatározható helyéről (feltehetően az Adolf-bányarészből) származó mintát Koller Gábor vásárolta helyi gyűjtőktől és adta át vizsgálatra. A szerkezetvizsgálatot Szakáll Sándor (ME), a félkvantitatív kémiai elemzést (EDS) Zajzon Norbert (ME) végezte. A nitrát-csoport kimutatása nedveskémiai módszerrel Lakatos János (ME) munkája.

3. ábra

Arzenátok

Arthurit - CuFe2(AsO4,PO4,SO4)2(O,OH)2 • 4H2O, monoklin

Citromsárga, 0,1 mm-es tűs-sugaras halmazok a Lovasberény melletti Likas-kő ércindikációjából. A vizsgált mintákat Koller Gábor és Tóth László (Velence) gyűjtötte. A szerkezetvizsgálatot Fehér Béla (HOM), a félkvantitatív kémiai elemzést (EDS) Kovács Árpád (ME) végezte.

4. ábra

Klajit - MnCu4(AsO4)2(AsO3OH)2 • 9H2O, triklin

Zöldessárga vagy sárgászöld, 0,5 mm-t elérő legyező alakú aggregátumok, melyek léces vagy táblás kristályokból épülnek föl. A tudományra új ásványnak bizonyult leletet 1995-ben gyűjtötte Klaj Sándor (Pécs) a recski Lahóca északi oldalán lévő Rm-48 lejtakna meddőhányóján. A klajit a kovás-enargitos érctípus üregeiben helyezkedik el, enargitból képződött az érctelep oxidációs zónájában. Szűkebb kíséretében egy jellegzetes, halványkék, eddig pontosan nem azonosított, víztartalmú kalcium-réz-arzenát jelenik meg. A lindackerit szűkebb rokonságába tartozó ásvány vizsgálati adatsorát Szakáll Sándor, Fehér Béla, Simona Bigi és Mádai Ferenc nyújtotta be az IMA illetékes bizottságához. Az ásványról eddig az elfogadás után egy rövid szakmai közlemény látott napvilágot (Szakáll és társai, 2010), teljes publikációja megjelenés alatt van. Nevét megtalálójáról, Klaj Sándor pécsi gyűjtőről kapta.

5. ábra

Lavendulán - NaCaCu5(AsO4)4Cl • 5H2O, rombos

Világoskék, 0,05 mm-es gömbök formájában jelenik meg a Lovasberény melletti Likas-kő ércindikációjában. A vizsgált mintákat Koller Gábor és Tóth László gyűjtötte. A szerkezetvizsgálatot Fehér Béla (HOM), a félkvantitatív kémiai elemzést (EDS) Kovács Árpád (ME) végezte. Megjegyezzük, hogy évekkel korábban – igaz kérdésesen – már említettek lavendulánt Rudabányáról (Szakáll, 2001), de az újabb vizsgálatok alapján ennek az ásványnak semmi köze nincs a lavendulánhoz.

6. ábra

Parnauit - Cu9(AsO4)2(SO2)(OH)10 • 7H2O, rombos

Világos kékeszöld, 0,01 mm-es pikkelyekből álló laza halmazok formájában jelenik meg a Lovasberény melletti Likas-kő ércindikációjában. A pikkelyek jellegzetes gyöngyházfényűek. A vizsgált mintát Koller Gábor gyűjtötte. A szerkezetvizsgálatot Fehér Béla (HOM), a félkvantitatív kémiai elemzést (EDS) Kovács Árpád (ME) végezte.

7. ábra

Szilikátok

Tschernichit - Ca[Al2Si6O16] • 8H2O, tetragonális

Színtelen vagy vas-oxid bevonatoktól sárgás, legfeljebb 0,5-1 mm-es, lenyesett végű meredek tetragonális dipiramisok a leggyakoribb megjelenései. Sokszor ezek bonyolult összenövéseiből álló aggregátumok (pl. csillag alakú halmazok) formájában jelenik meg Markaz mellett, a Mraznica-tető déli oldalán lévő útbevágásokban, a hólyagüreges andezit üregkitöltői között. Szűkebb kíséretében (a kiválási sorrend szerint) eddig tridimit, kvarc, biotit, stellerit, heulandit , kabazit lett kimutatva. A vizsgált mintákat Koller Gábor gyűjtötte. Az anyag szerkezetvizsgálatát Fehér Béla (HOM), kvantitatív kémiai elemzését Simona Bigi (Modenai Egyetem) végezte.

8. ábra

Irodalom

Szakáll S. (2001): Rudabánya ásványai. Kőország Kiadó. Budapest.
Szakáll, S., Fehér, B., Bigi, S. & Mádai, F. (2010): Klajite, a new member of the lindackerite group from Hungary. Acta Mineralogica-Petrographica, Abstract Series, 6, 500.

Szakáll Sándor
Miskolci Egyetem, Ásvány- és Kőzettani Tanszék
3515 Miskolc-Egyetemváros
üzenet küldése

Vissza az új hazai ásványfajok oldalra

Vissza a kezdőlaphoz