Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába. További információk
uj-emblema
Levelezési cím: 1725 Pesterzsébet 1, Pf.: 254
Ásványbörzék
TáborokKiadványainkGeodaGalériaHírekE-mail
Nyitólap
Miért érdemes tagnak lenni?
Szervezeti felépítés
Belépési nyilatkozat...
TIT Ásványbarátok
"Kalauz"
Alapszabály
"Lelőhely"
Új hazai ásványfajok
Magyarországi ásványfajok
Adó 1 százalék
Linkek
Börzenaptár regisztráció
English version
Az oldalt készítette:
Kriska Ádám
Tárhely szolgáltatónk
tarhelylogo
Partnereink:

dentotal.hu

Magyarországon 2007-ben kimutatott új ásványok

 

Halogenidek

Atacamit Cu2(OH)3Cl, rombos

Zöld, 1 mm-t elérő gömbök vagy bekérgezések formájában ritkán fordult elő a recski –900-as szint recens kiválásai között (1. ábra). Szoros összenövésben vele színtelen, finom szemcsés blödit és gipsz volt kimutatható. A mintát Varga András (Gyöngyöshalász) gyűjtötte évekkel ezelőtt. A röntgen-pordiffrakciós és elektronmikroszkópos (SEM-EDS) vizsgálatokat Szakáll Sándor és Kovács Árpád (Miskolci Egyetem) végezték.

Oxidok

Kalkofánit (Zn, Fe2+, Mn2+)Mn4+3O7 • 3H2O, trigonális

Barna bekérgezései, pikkelyes halmazai a parádsasvári Nagylápafő kalcitos lejtőtörmelékéből kerültek elő egy korábbi MAMIT-tábor alkalmával (2. ábra). A kalcit repedéseiben megjelenő kalkofánitot szoros összenövésben hidrocinkit és hemimorfit kíséri. A röntgen-pordiffrakciós és elektronmikroszkópos (SEM-EDS) vizsgálatokat Szakáll Sándor és Kovács Árpád (Miskolci Egyetem) végezték.

Nordstrandit β-Al(OH)3, triklin

Az aggteleki Szőlő-hegyen, az alsó triász wettersteini mészkő repedéseiben található vörös, agyagos kitöltések egyik lényeges komponense (3. ábra). Kíséretében a műszeres vizsgálatok szerint kaolinit, karbonátok, illit, hematit és kis mennyiségben rutil, illetve anatáz található. A nordstrandit kristályai nyúlt prizmásak és 20-40 µm hosszúságúak. A kristályok magányosan vagy sugaras aggregátumot alkotva jelennek meg. A röntgen-pordiffrakciós és elektronmikroszkópos (SEM-EDS) vizsgálatokat Kovács-Pálffy Péter (Magyar Állami Földtani Intézet) és munkatársai végezték.

Szulfátok

Boussingaultit (NH4)2Mg(SO4)2 • 6H2O, monoklin

Hófehér, mikrokristályos bekérgezéseket, gömbös halmazokat alkot más ammónium-szulfátokkal (koktait, mascagnin), illetve gipsszel szoros összenövésben a Pécs-Vasasi külfejtés szulfátos kivirágzásai között. A mintát Papp Csaba (Pécs) gyűjtötte. A műszeres vizsgálatokat Szakáll Sándor és Kovács Árpád (Miskolci Egyetem) végezték.

Cannonit Bi2[O(OH)2(SO4)], monoklin

Hófehér, finom lemezek szoros összenövéséből álló gömbös halmazai bizmutin és termésbizmut üregeiben 0,1 mm-es méretben ritkán fordulnak elő (4. ábra). Fénymikroszkópban a gömbök – ellentétben a korábban meghatározott szferobizmoittal – sima felületűnek látszanak. Az első mintákat Klaj Sándor (Pécs) és Tóth László (Halásztelek) gyűjtötte a nagybörzsönyi Alsó-Rózsa-táró hányóján. A röntgen-pordiffrakciós és elektronmikroszkópos (SEM-EDS) vizsgálatokat Kristály Ferenc és Kovács Árpád (Miskolci Egyetem) végezték.

Pentahidrit Mg(SO4) • 5H2O, triklin

Vastól sárga színű bekérgezések vagy laza halmazok formájában fordult elő a recski –900-as szint recens kiválásai között (5. ábra). Szoros összenövésben színtelen, finom pikkelyes tamarugit, gipsz és paligorszkit volt kimutatható mellette. A mintát Varga András (Gyöngyöshalász) gyűjtötte évekkel ezelőtt. A röntgen-pordiffrakciós és elektronmikroszkópos (SEM-EDS) vizsgálatokat Szakáll Sándor és Kovács Árpád (Miskolci Egyetem) végezték.

Szakáll Sándor
Miskolci Egyetem, Ásvány- és Kőzettani Tanszék
3515 Miskolc-Egyetemváros
E-mail: askszs@gold.uni-miskolc.hu

Vissza az új hazai ásványfajok oldalra

Vissza a kezdőlaphoz