Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába. További információk
uj-emblema
Levelezési cím: 1725 Pesterzsébet 1, Pf.: 254
Ásványbörzék
TáborokKiadványainkGeodaGalériaHírekE-mail
Nyitólap
Miért érdemes tagnak lenni?
Szervezeti felépítés
Belépési nyilatkozat...
TIT Ásványbarátok
"Kalauz"
Alapszabály
"Lelőhely"
Új hazai ásványfajok
Magyarországi ásványfajok
Adó 1 százalék
Linkek
Börzenaptár regisztráció
English version
Az oldalt készítette:
Kriska Ádám
Tárhely szolgáltatónk
tarhelylogo
Partnereink:

dentotal.hu

Minerofil Kiskönyvtár V.

Fehér Béla

Ásványkalauz

A könyv a világon ismert összes, közel 4500 ásványfaj vázlatos leírását tartalmazza 2008. december 31-éig bezárólag. Az ásványfajokról közölt adatokat elsősorban az ásványgyűjtők, amatőr mineralógusok igényei szerint állították össze, amelyeket végső soron három részre oszthatunk:
- az egyes ásványfajokat meghatározó adatok: képlet, kristályrendszer, tércsoport, rácsállandók;
- az ásványok felismerését segítő, azok alaktani, fizikai-optikai tulajdonságait, előfordulási/képződési módjait közlő információk: megjelenés, méret, hasadás, keménység, sűrűség, szín, karc, fény, genetika;
- kiegészítő (színes) adatok, pl. az ásványok típuslelőhelye, nevük eredete, leírásuk éve.
Az egyes ásványfajok - a könnyebb kereshetőség kedvéért - ábécé sorrendben követik egymást, de a kötet végén egy ásványrendszertani táblázatban újra felsorolásra kerülnek a legújabb, Strunz-féle rendszertant követve. Az egyes ásványok azonban ebben a táblázatban is könnyen megtalálhatók a leíró részben közölt rendszertani számok alapján.
Az "Ásványkalauz" az első olyan magyar nyelvű kötet, mely a létező összes, ma is érvényes ásványfajt bemutatja. Azonban nem határozókönyv, vagyis határozó-táblázatokat nem tartalmaz, de a közölt, általában bárki számára megfigyelhető tulajdonságok alapján az ásványhatározást is segítheti.

A kötet megjelenését anyagilag támogatja a Nemzeti Kulturális Alap.


Töltse le az Ásványkalauz mintaoldalait!
Letöltés (pdf, 4,7 MB)

Az Ásványkalauz 1. számú elektronikus melléklete

A kötetben szereplő ásványok jegyzéke
Az 1. sz. melléklet közli az Ásványkalauzban leírt ásványok listáját ábécé-sorrendben, megadva a képletüket és az IMA-státuszukat.
Letöltés (pdf, 2,7 MB)

Az Ásványkalauz 2. számú elektronikus melléklete

Az ásványnevek angol-magyar szótára
Az Ásványkalauz az ásványneveket magyar és angol nyelven közli, az ásványnevek sorrendje természetesen a magyar írásmódot és a magyar ábécét követi. Számos esetben azonban mi magyarok is az angol névalakkal találkozunk először (pl. az interneten való böngészés során) és nem biztos, hogy abból ki tudjuk következtetni a magyar írásmódot, hiszen ahhoz sokszor ismernünk kellene az ásványnév etimológiáját. Emiatt készült egy angol-magyar ásványnév-szótár, melyben a kötetben szereplő összes ásvány szerepel. Ez alapján az angol névalakból kiindulva is könnyen megtalálhatjuk a könyvben a keresett ásványt.
Letöltés (pdf, 865 kB)

Az Ásványkalauz hibajegyzéke

A Minerofil Kiskönyvtár sorozat V. köteteként megjelent "Ásványkalauz" című könyv hibajegyzéke 2010. február 22-i állapot szerint.
Kérjük, ha további hibákat észlel, jelezze azt Fehér Bélának: üzenet küldése.

Letöltés (pdf, 65 kB)

 

Vissza a kiadványokhoz

Vissza a kezdőlaphoz