Weboldalunk a jobb használhatóság érdekében sütiket alkalmaz.  Szolgáltatásaink használatával Ön beleegyezik a sütik alkalmazásába. További információk
uj-emblema
Levelezési cím: 1725 Pesterzsébet 1, Pf.: 254
Ásványbörzék
TáborokKiadványainkGeodaGalériaHírekE-mail
Nyitólap
Miért érdemes tagnak lenni?
Szervezeti felépítés
Belépési nyilatkozat...
TIT Ásványbarátok
"Kalauz"
Alapszabály
"Lelőhely"
Új hazai ásványfajok
Magyarországi ásványfajok
Adó 1 százalék
Linkek
Börzenaptár regisztráció
English version
Az oldalt készítette:
Kriska Ádám
Tárhely szolgáltatónk
tarhelylogo
Partnereink:

dentotal.hu

Hírek

2009. november 21-től megvásárolható a Minerofil Kiskönyvtár sorozat V. kötete!

Fehér Béla: Ásványkalauz című műve az első olyan magyar nyelvű kötet, mely a létező összes, ma is érvényes ásványfajt bemutatja. Azonban nem határozókönyv, vagyis határozó-táblázatokat nem tartalmaz, de a közölt tulajdonságok alapján az ásványhatározást is segítheti. További részletekért kattintson ide.


Weblapunk hírei Társaságunk hírei Egyéb híreink

Előadó és vitaülés: A földtudományi természetvédelem jogszabályi megalapozottsága és az előre lépés lehetőségei

Április 4. (péntek) 11.00 óra
MFGI, 1143 Budapest, Stefánia út 14. Rónai András terem
MFT, ProGEO Földtudományi Természetvédelmi Szakosztály
 • a természetvédelmi törvényből adódó lehetőségek áttekintése
 • a földtani alapszelvények és egyes egyéb földtani képződmények védelméről szóló jogszabály tervezetének bemutatása, megvitatása
A témát felvezeti, és a jogszabálytervezetet bemutatja a Vidékfejlesztési Minisztérium érintett főosztályának meghívott munkatársa.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak, kiemelten az MFT Rétegtani és az Őslénytani Szakosztály e téma iránt érdeklődő tagjait is!

Forrás: MFT

2014.03.22.


HUNGEO 2014 Debrecen

"Magyar felfedezések és kutatások a természeti erőforrások hasznosításáért" címen rendezik a ez évi nemzetközi HUNGEO találkozót 2014. aug. 20.-25. között. Az előzetes program és minden fontos információ letölthető a honlapjáról.

Forrás: MFT

2014.02.02.


A Magyarhoni Földtani Társulatnál Cserny Tibor kiállítása

A Magyarhoni Földtani Társulat 2013. évi selmecbányai kirándulás Cserny Tibor által készített képei láthatók a honlapján. Aki nem járt ott, így is megcsodálhatja az UNESCO Világörökség városának szépségeit.

Forrás: MFT

2014.02.02.


A Magyarhoni Földtani Társulat 2014-es naptára

A Magyarhoni Földtani Társulat 2014. évi ásványnaptára (magyar és erdélyi ásványok) még kapható az MFGI könyvtárában. Ára: 800 Ft

Forrás: MFT

2014.02.02.


A Kárpátok ásványai - A Herman Ottó Múzeum új állandó kiállítása

2013. november 20-án, 14 órakor nyílik meg a nagyközönség számára a Herman Ottó Múzeum új állandó kiállításait magában foglaló "Pannon-tenger" épületrész (Miskolc, Görgey A. út 28). Itt tekinthetik meg az Ásványtár új állandó kiállítását "A Kárpátok ásványai" címmel, valamint a bükkábrányi, közel 8 millió éves mocsárciprus-leleteket is magában foglaló "Őserdei ösvényeken" című kiállítást. Minden érdeklődőt szeretettel várnak!
További információk: http://pannontenger.hu

Forrás: Fehér Béla

2013.11.10.


II. Rudabányai Ásványgyűjtő Fesztivál

Augusztus 30-án, pénteken Rudabánya Város második alkalommal rendezi meg a "Nemzetközi Ásványgyűjtő Fesztivált", amelyre minden érdeklődőt, gyűjtőt és ásványbarátot szeretettel hívnak és várnak. Szakvezetés mellett a volt vasércbányában 9 és 16 óra között ásványgyűjtésre lesz lehetőség, emellett a helyi Bányászattörténeti Múzeum állandó és időszaki kiállításai, szakmai előadások, "mini ásványbörze", szakkönyvvásár és szakmai tanácsadás várja az eseményre érkezőket. Regisztráció aznap 9 órától a Gvadányi József Művelődési Ház előcsarnokában, illetve előzetesen a Rudabánya Város honlapján (www.rudabanya.hu) található Jelentkezési lap segítségével, vagy a 48/568-216-os telefonszámon (hétfőtől péntekig munkaidőben) és a polghivrudabanya@t-online.hu e-mail-címen lehet. Szállás és étkezés ugyanezeken az elérhetőségeken előzetes megrendelésre biztosítható!

Forrás: Hadobás Sándor

2013.08.12.


A Bükki Nemzeti Park "A Földtani Értékek védelme a BNPI területén II. ütem" c. tájrehabilitációs terve

A BNP és a NoSzaTerv Bt., Gyöngyös közötti szerződés szerint 2012.június 30,-ig kellett elkészíteni a
- Gyöngyösoroszi, Szákacsurgói táró
- Mátrakeresztes, Kis Tölgyesbérci-táró
- Parádsasvár, Béke-táró
- Parádfürdő, Pál-, Róza-, Etelka –I és –II tárók
rekultivációs terveit.
A munkálatok a nyáron lefolytak, hamarosan fel kell készülni az objektumok végleges bezárására, tehát ezek a lelőhelyek végleg meg fognak szűnni.
Kedves gyűjtők – a leletmentésnek itt az ideje!

Forrás: Körmendy Regina

2012.10.10.


Újabb fejlemények a "Védett lelőhelyek" listájáról

2012. aug. 16.-án elkészült a "Védett lelőhelyek" listájának második, helyrajzi és irodalmi adatokkal bővített kiegészítése, a munkálatokat Nagy Mónika és Körmendy Regina végezték.
Így végül a védett lelőhelyek listájába olyan lelőhelyek kerültek be, melyek típuslelőhelyek, ill. más okokból (elsősorban további tudományos kutatások szükségessége, ásványok ritkasága miatt) védettségre szorulnak.

Forrás: Körmendy Regina

2012.08.19.


Újabb fejlemények a jogszabály előkészítésben

A védendő ásványlelőhelyekre vonatkozó jogszabállyal kapcsolatos egyeztetés májusban folytatódott, június elején elkészült a MAMIT által összeállított lelőhelylista kiegészítése EOV-koordinátákkal (Nagy Mónika), valamint szakmai irodalmi adatokkal (Körmendy Regina). Miután a lista kidolgozása óta több mint 120 új lelőhely került a Geománia honlapra, a munkát folytatni kell.

Forrás: Körmendy Regina

2012.07.07.


Beszámoló az ásványok, ősmaradványok és lelőhelyeik védetté nyilvánításáról szóló jogszabály tervezetének előkészítéséről

A beszámoló pdf-ben

Forrás: Vincze Pétert (Vidékfejlesztési Minisztérium)

2012.01.23.


IMA által javasolt átnevezések

Nemsokára nekieshetünk gyűjteményünk egyes darabjainak átcímkézésének, miután az IMA javaslata szerint ezentúl a piroklor szupercsoport alá tartozó ásványokat az A, B és Y-helyen lévő ionok alapján 5 csoportba osztják: piroklor, mikrolit, roméit, betafit és elsmoreit. Nem sok Magyarországon ismert ásványt érinti ez a változás, de a bindheimit-et máris átnevezhetjük oxiplumboroméitnek, a sztibikonittal azonban még várhatunk, a neve valószínűleg sztibioroméit lesz, de ezt az IMA még nem hagyta jóvá.

A Geománia az IMA döntéseit beépíti a rendszerbe, a bindheimit átírása már megtörtént.

Forrás: Canadian Mineralogist (2010), Vol. 48, 673-698 oldal

2011.11.21.


Beszámoló a debreceni Szőnyi Pál Ásványbarát Kör 2009. évéről

Mentünk, láttunk, kapirgáltunk (pdf)

Forrás: Faragóné Zilahi-Sebess Erzsébet és Buri Krisztián, Debrecen

2010.09.20.


Balatonfüred, Hajógyári dolomitfejtő

A balatonfüredi ún. Hajógyári kőfejtőben magántulajdonú sporttelep létesült, a gyűjtés már nem lehetséges. Régebben a kőfejtőben feltárt triász korú dolomitban rézércesedésre figyeltek fel, nagyon szép azurit- és malachit-leletek kerültek elő, kalkopirit- és galenitszemcsék mellett. Becsüljük meg a régi gyűjtésünket!

Forrás: Pongrácz László, Balatonfüred

2010.09.20.


Mátrakeresztes, Templom-völgy

A mátrakeresztesi Kis-Tölgyes-bérc kvarc- és baritfeltárásait régen a legjobban a Templom-völgyből lehetett elérni. A templomot időközben vadászházzá építették át, a völgybejáratot kerítéssel lezárva. Emiatt a sárga jelzésű turistautat (ami a Szalajkás-tetőre vezet) is áthelyezték. A Templom-völgy gumicsizmában a patakon keresztül, vagy a létesítmény kertjéből érhető el (kis fahidat építettek a kert felöl).

Forrás: Körmendy Regina

2010.09.20.


Szurdokpüspöki, diatómaföld-bánya

A gyűjtők veszélyes feltárási munkálatai miatt - 3 méteres magasságban alávésték a falat egy irizáló hidrokvarcitot tartalmazó pad miatt - az önkormányzat kénytelen volt több tiltó táblát kihelyezni. Egyébként a bányaudvart teljesen benőtte a növényzet, a hal-, bogár- és növénylenyomatokat rejtő jobb oldali bányafal szintén aláásás miatt leomlott, a már fűvel benőtt törmelékkúp több méter magas. A lelőhely gyakorlatilag megszűnt.

Forrás: Körmendy Regina

2010.09.20.


Szurdokpüspöki, Pince-pataki kőfejtő

A kőfejtőben a 90-es évek végén pályázati pénzekből létesült szabadidő park a karbantartási munkák elmaradása miatt megszűnt létezni. A bányaudvarban már több méteres fák, bozót és irdatlan mennyiségű gyomnövény települt meg (ezek között szép parlagfű és fekete üröm ültetvényt láttunk), a sziderites breccsát tartalmazó fal gyakorlatilag csak bozótvágóval megközelíthető, a kihelyezett padokat is megviselte az idő, a kikövezett patakmeder egy része szintén beomlott. A bejáratnál már gyűlik a szemét. Geológiai bemutatóhely volt kb. 3 évig...

Forrás: Körmendy Regina

2010.09.20.


Költözik a harkányi ásvány- és őslénykiállítás

Pongrácz László, a "Beszélő Kövek" alapítvány harkányi ásvány- és őslénykiállításának gondozója értesített, hogy anyagi források hiánya miatt a kiállítás megszűnik. Pongrácz László gyűjtőbarátunk új helyet talált a beremendi anyagból összeállított kiállításnak, mégpedig Tatabányán, a Közművelődés Házában, a Szent Borbála tér 1. sz. alatt, ahol remélhetőleg újra látható lesz a csodálatos gyűjtemény. Egy időben új gazdá(ka)t keres a már ki nem állítható, 20 vitrinnyi beremendi anyagnak (kalcit, aragonit, foszfátok), akit érdekel, keresse meg (pongraczlaci@citromail.hu) A beremendi mészkőbányát 2 éven belül rekultiválják, a bányában való gyűjtést már nem engedélyezik, így kiváló lehetőség nyílik szép darabok beszerzésére.

Forrás: Körmendy Regina

2010.03.20.


Változások az ásványnevekben

A Nemzetközi Ásványtani Társaság Bizottsága az Új Ásványokról, Nevezéktanról és Osztályozásról (angol rövidítése: IMA CNMNC = International Mineralogical Association, Commission on New Minerals, Nomenclature and Classification) 2008-ban jelentetett meg egy közleményt, mely három témakört ölel fel: 1.) utótagos (szuffixumos) kontra előtagos (prefixumos) ásványnevek; 2.) két szóból álló ásványnevek és 3.) mellékjeles (az angol ábécéből hiányzó) betűket tartalmazó ásványnevek. A következőkben egy rövid kivonatot közlünk a fent idézett cikkből (a teljes cikk letölthető az IMA CNMNC honlapjáról). Kivonat pdf-ben

Forrás: Fehér Béla (HOM)

2010.03.19.


Az úrkúti mangánércbánya meddőjén (iszaptároló) lévő ércvagyon kitermelési terve

2009. májusában az úrkúti Mangán Bányászati és Feldolgozó Kft. kérelmet nyújtott be az iszaptárolóban elhelyezett dúsított mangániszap kitermelésére. Jelenleg 35.000 t, 3. osztályú dúsított oxidos ércet 3 tározóban, 23,92 ha-os területen tárolnak. Az iszaptárolók területét gyep, ill. nyíres-fűzes erdő borítja, a tárolók védműve jura mészkőből és kőzettörmelékes ércmeddőből áll, melyből a 90-es években még mangánérces tűzkövet, ammoniteszeket, kovás fákat gyűjtöttünk. Amennyiben 2010-ben megindulna a termelés (mely állítólag a mélyművelést váltja ki), úgy a munkálatok, talajáthalmozások során felszabadulhatnak újabb leletek, azaz nem ártana leletmentést végezni, természetesen a tulajdonos előzetesen bekért engedélyével. Az iszaptárolók az Úrkút község és Köves-tábla nevű domb közötti völgyben terülnek el, a 2. tároló gátján betontorony áll. A tároló elérhető az ércmosó feletti útról, illetve az úrkúti Béke útról elágazó földúton, mely a völgygát feletti tározóhoz vezet. Amennyiben a területet valóban megnyitják, az utóbbi lenne a legrövidebb szállítóút, így valószínűleg ezen közlekednének a cég teherautói. 2010-ben mindenképpen érdemes lenne megkeresni a bányatulajdonost és érdeklődni a termelés megkezdéséről, az esetleges leletmentésről.

Forrás: Közép-dunántúli KTV Felügyelőség, Körmendy Regina

2010.02.21.


A nyíri lelőhelyeket körbekerítik!

Felhívom azon ásványvadászok figyelmét, akik még nem voltak a híres nyíri ametiszt lelőhelyén, hogy 1-2 hónapon belül a szomszéd falu "Döbrögije" bekeríti a lelőhelyet, többek között az aragonit álalakok lelőhelyét is. Nyíri egyébként már lassan körbe van kerítésekkel véve. Most a faluhoz tartozó szőlődomb és a régi legelő, a Sebők-rét bekerítésére kerül sor. Az ametiszt-lelőhely megközelíthető autóval a kocsma melletti dombon felfelé vezető úton (vagy a katolikus templom mellett felfelé vezető úton) haladva tovább az emelkedőn a Pécekig. Itt a menetiránynak megfelelő jobb oldali utolsó háztól már csak gyalog, terepjáróval vagy biciklivel lehet továbbmenni. Szóval az utolsó háztól jobbra gyalogút vezet be az erdőbe. Az erdő először vegyes erdő aztán kis fenyőerdő, majd kivezet az út a Sebők-rétre. Balra felfelé a rét tetején van egy nagy fa vadászlessel. Innen vezet be ismét az erdőbe az út. A fától kb. 150 métert kell gyalogolni az erdőbe vezető úton, ott az első nagy balra kanyarnál stop! Itt kell letérni az útról be az erdőbe (jobbra le), ahol már láthatók a gödrök. Megéri keresgélni, mert csodaszép ametisztek találhatók itt! Az ásványok ugyan sárosak, de pici vízzel leöblítve már mutatkozik is a szép lila szín! A másik lelőhely Nyíriben, amit mindenképp érdemes még megkeresni az aragonit utáni álalakok lelőhelye. Nyíri felől Füzérkomlós irányába kell elindulni. Ismét az utolsó ház mögötti földúton balra a szederültetvény mellett felfelé haladva beérünk egy fenyvesbe, ott a vízműnél jobbra, innen 500 méter séta felfelé a fiatal fenyők mellett, amíg a gödröket és a hepehupás füves rétet meglátjuk. Itt érdemes ásni, és kéklik a föld. A levegő friss és éles, a környék gyönyörű, a táj felejthetetlen! Szállás a Zempléni Oázis Panzióban 12 fő részére kényelmes, kulturált környezetben van (Nyíri, Kápolnatanya). Mindenkinek jó vadászatot!

Forrás: Egy aggódó ásványbarát

2010.02.21.


Ásványgyűjtés Meľicán

A világ egyik leghíresebb wulfenitlelőhelye a Szlovéniában található Meľica melletti ólom- és cinkérc bánya volt. A kilencvenes évek közepén bezárták, majd 1997-ben bizonyos részeit megnyitották a turisták, a gyűjtők előtt. Hétfő kivételével mindennap látogatható. A téli időszakban, március 31-ig reggel 9 és 15 óra között indulnak túrák szakképzett vezetővel. Ásványgyűjtők számára van lehetőség a híres Doroteja-telérben négy óra tartamú látogatásra és gyűjtésre. Innen kerültek elő a bánya legnevezetesebb, élénk narancsvörös, bipiramisos termetű, nagyméretű wulfenitkristályai. A bánya mellett múzeum mutatja be annak történetét és geológiáját, valamint ásványait. Egyéb információk a túralehetőségekről Horváth Istvántól az azurite@freemail.hu címen kérhető, illetve a múzeum honlapján olvasható.

2010.02.21.


Törölt ásványok

A Nemzetközi Ásványtani Szövetség (IMA) illetékes bizottsága egy 2006. novemberi határo-zatával számos fajt törölt az érvényes ásványok közül. Az alábbiakban a nagy terjedelmű lis-tából csak a magyar vonatkozású, illetve Magyarországon korábban említett ásványokra té-rünk ki (elöl a régi név, a nyíl után pedig a jelenlegi értelmezés olvasható).

 • Arzenoszulvanit -> colusit
 • Bázaluminit -> felsőbányait
 • Cinkfauserit -> feltehetően Zn- és Mg-tartalmú mallardit
 • Endellit -> halloysit-10A
 • Ilmenorutil -> Nb-tartalmú rutil
 • Kamacit -> Ni-gazdag termésvas
 • Keralit-(Ce) -> Ca-gazdag monacit-(Ce)
 • Kitaibelit -> Pb-tartalmú pavonit
 • Klinokrizotil, ortokrizotil, parakrizotil -> krizotil különböző politípusai vagy kristálytani változatai
 • Mátrait -> sűrűn ikresedett oszlopos szfalerit
 • Parajamesonit -> jamesonit és más szulfosók keveréke

Forrás:
Burke, E. A. J. (2006): A mass discreditation of GQN minerals. Canadian Mineralogist, 44, 1557-1560.

2007.08.02.


Megjelent a védett ásványokról szóló miniszteri rendelet!

A Magyar Közlöny 2007. évi 77. számában, 2007. június 20-án megjelent a környezetvédelmi és vízügyi miniszter
21/2007. (VI. 20.) számú rendelete a védett ásványok és ásványtársulások köréről és pénzben kifejezett értékéről.
A rendelet elolvasható a Természetvédelem honlapján a következő linkre kattintva.

2007.07.27.


Megjelent a "polgárdi Szár-hegy ásványai" című kötet

Megjelent a Herman Ottó Múzeum Topographia Minerologica Hungariae sorozatának VIII. kötete, melynek címe:
"a polgárdi Szár-hegy ásványai".
Postai utánvéttel megrendelhető a múzeumtól: Szabó Timea (46/505-098)

2004.08.29.


Megjelent Tóth Mike "Magyarország ásványai" című kötete reprint kiadásban!

A könyvet 1882-ben adták ki, szerzője Tóth Mike (1838-1932) kalocsai szerzetes-tanár. A történelmi Magyarország ásványairól ez az egyetlen magyar nyelvű könyv. A kötetben a szerző 565 oldalon mutatja be az akkor ismert ásványokat és lelőhelyeket. A kötethez - annak jobb használhatósága érdekében - ásványnév- és lelőhely-mutató készült.

A ma már beszerezhetetlen könyvészeti ritkaságot a miskolci Herman Ottó Múzeum adta ki 500 példányban, melynek ára 2500 Ft + postaköltség. A kötetet postai utánvétellel szállítjuk. Megrendelhető a homin@t-online.hu címen.

2001.09.01.


Gyűjtési engedélyekkel kapcsolatos változások a "100 magyarországi ásványlelőhely" című kötetben közölt adatokhoz képest, Körmendy Regina gyűjtőtársunktól

 1. Alsótelekesi külfejtés: Szabó Tamás üzemvezető
        Tel.: 06-48-353-246
        Fax: 06-48-353-002
 2. Felsőpetény, nemesagyag bánya: Kuris Mihály üzemvezető
        Tel./Fax: 06-35-360-122
 3. Zalakerámia, Sümegi bánya: Vas Zoltán főmérnök
        Tel.: 06-87-352-161
 4. Mészkő- és dolomitbánya, Polgárdi: Zarándók János ügyvezető
        Budai Ferenc bányavezető
        Tel./Fax: 06-22-316-145
 5. Recsk-Csákánykő, andezitbánya: Seregi János üzemvezető
        Tel.: 06-36-47-028
        Fax: 06-36-478-404
 6. Mátrai Hőerőmű, Visontai külfejtés: Valaska József elnök igazgató
        Fax: 06-37-328-016
        Csak írásbeli engedéllyel!
 7. Vasas külfejtés, Zobákakna: Reszler Zoltán bányaigazgató
        Fax: 06-72-482-011
        Csak írásbeli engedéllyel!
 8. Kisnána, andezitfejtő: Román Árpád bányatulajdonos
        Tel.: 06-36-420-139

2001.09.01.


A Mineralogical Record című amerikai ásványgyűjtő magazinban cikk jelent meg Rudabánya ásványairól!

S. Szakáll, L. Horváth & L. Zsámboki (2001): Famous mineral localities: Rudabánya, Hungary. Mineralogical Record, 32, 89-126, 155-160.

A Lapisban a 2000-es rudabányai kupritleletekről olvashatunk:

P. Huber & R. Triebl (2000): Cuprit von Ungarn: Hervorragende Neufunde. Lapis, 25/6, 50-51.

2001.09.01.


Vissza a kezdőlaphoz